Wolfeiten: Ontdek welke wol niet kriebelt, het warmst is en niet pilt!

Natuurlijke wol is een geweldig materiaal voor kledingstukken en andere producten vanwege de unieke eigenschappen zoals warmte, duurzaamheid en zachtheid. Helaas zijn er veel misvattingen over wol, waardoor mensen onjuiste aannames doen over dit prachtige materiaal. In deze blogpost beantwoorden we de meestgestelde vragen over wol om zo de feiten op een rijtje te zetten.

Welke wol kriebelt niet?
Natuurlijke wolsoorten kunnen soms kriebelen of irritatie veroorzaken op de huid. Dit is meestal te wijten aan de dikte van de vezels en hun ruwheid. Gelukkig staat Merinowol bekend om zijn zachte en niet-kriebelende eigenschappen vanwege de fijne en dunne vezels. Daarnaast is Merinowol ook van nature hypoallergeen en veroorzaakt het minder allergische reacties. Een andere luxe wolsoort die bekend staat om zijn zachte en niet-kriebelende eigenschappen is kasjmier. Kasjmiervezels zijn ook erg dun en fijn en voelen daardoor zeer zacht aan op de huid. Echter, kasjmier is over het algemeen duurder dan Merinowol en vereist meer zorg en onderhoud.

Welk wol pilt niet?
Het pillen van wol, oftewel kleine bolletjes op de stof, kan voorkomen bij veel wolsoorten. Het ontstaat door wrijving en is soms lastig te voorkomen. Maar er zijn wel een paar manieren om het pillen van wol tegen te gaan. Zo kun je de kledingstukken binnenstebuiten wassen, het liefst op een wolprogramma met koud water. Ook kun je een scheutje azijn of speciaal wolwasmiddel gebruiken en de stof niet te vaak borstelen. Om te voorkomen dat wol gaat pillen kun je het kledingstuk na het wassen plat laten drogen en niet ophangen. Als het kledingstuk toch gaat pillen, kun je het voorzichtig scheren met een scheerapparaatje om de pluisjes te verwijderen.

Bovendien is het belangrijk om te begrijpen dat niet alle soorten wol gelijk zijn. Wol kan worden ingedeeld in drie klassen: A, B en C. A-klasse wol is de fijnste en meest duurzame wol, terwijl C-klasse wol de grofste en minst duurzame is. Kledingstukken gemaakt van A-klasse wol zijn minder geneigd om te pillen, terwijl C-klasse wol een hoger risico heeft op pilling.

Welke wol is het warmst?
Als je op zoek bent naar warme wol voor winterkleding, zijn er verschillende opties. Een van de meest populaire wolsoorten voor warme kleding is scheerwol, ook wel bekend als gewone wol. Maar er zijn ook andere soorten wol die erg warm zijn, zoals alpaca wol en mohair wol. Alpaca wol is bijvoorbeeld warmer dan schapenwol en veel zachter. Mohair wol is ook erg warm en heeft daarnaast een mooie glans.


 

Terug naar blog